Az összes cikk

2017.05.25.

Ángyán József két éve megjósolta a “földesúr-törvényt” – jönnek a kormány által kijelölt agrárintegrátorok

Az Agrárkamara koncepciója alapján megkezdik a termelők integrációját, gyakorlatban a jó politikai kapcsolatokkal rendelkező oligarchák alá szervezését. Ángyán József erről már 2015-ben elmondta a véleményét egy az Átlátszó által szervezett nyilvános beszélgetésen. Az idő őt igazolta.

 

2017.02.20.

Ángyán József: Fideszes családok, kastélytulajdonosok, külföldiek az új földbirtokosok Somogy megyében

Javarészt kikiáltási áron, sokszor a piaci ár alatt vásárolt be magának állami földekből a helyi elit Somogy megyében. Minden tizedik hektár külföldi vagy kettős állampolgár kezébe került. A kaposvári Fidesz-frakcióvezető, és a vadászház-botrányos izsáki polgármester fiai is kiterjesztették birtokaikat, derül ki Ángyán József legfrissebb elemzéséből.

2017.01.02.

Ángyán József: egy Fidesz-alapító körei és külföldi érdekcsoportok vásároltak be az állami földből Győr-Moson-Sopron megyében

Ángyán József, a második Orbán-kormány volt vidékfejlesztési államtitkára újabb tanulmányt tett közzé a földárverésekről. A Győr-Moson-Sopron megyében történtek általános tanulságokkal is szolgálnak, melyek Ángyán szerint pontosan mutatják a föld- és birtokpolitika feudális klientúra-építő jellegét.

 

2016.12.19.

Ángyán József újabb tanulmánya a Fejér megyei termőföldek rablóprivatizációjáról

Az állami földek Fidesz-közeli nagyvállalkozók kezére játszása régóta tervezett és sebtében lebonyolított folyamat volt a volt vidékfejlesztési államtitkár szerint. A földárverések Fejér megyei végleges adatainak részletes elemzése mellett ezúttal megoldásokat is ajánl Ángyán József, az agártárca egykori államtitkára a legfrissebb tanulmányában. A tanulmányt teljes egészében elolvashatja az Átlátszón.

 

2016.05.13.

Itt a KEHI jelentése: kamu pályázatokkal nyertek állami földeket a Hortobágyon

Szétcsalták a Hortobágy körüli földek bérleti pályázatait, mutat rá a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jelentése. A visszaélésekről beszámoló jelentést titkosította a kormány, most egy per miatt mégis nyilvánosságra került. A pályázatok töredékét visszavonták, de a mutyira épülő földpályázati rendszer egészét nem vizsgálták tovább.

 

2016.04.30.

Mészáros Lőrinccel kávézott az államtitkár, aztán az NFA visszavont néhány földárverési hirdetményt

Miről beszélgethetett az ország legnépszerűbb oligarcha-találkozóhelyén az agrárminisztérium földárveréseket felügyelő államtitkára, Bitay Márton, és a földárverések legnagyobb nyertese, Mészáros Lőrinc? Bitay szerint a fociról, szerintünk Mészáros földjeiről. Mutatjuk a bizonyítékot.

 

2016.04.23.

Minden, amit az állami földek eladása elleni népszavazási kezdeményezésről tudni kell

Az állami földek eladása ellen népszavazási kezdeményezés indult. A legfőbb kérdés az az, hogy sikerül-e az ellenzéki pártoknak és a civileknek  négymillió embert az urnákhoz vinni. Bemutatjuk, hogy mik a leggyakrabban ismételt kérdések, amelyek felmerülnek a már elindult népszavazási kezdeményezés kapcsán.

2016.04.14.

Az agrárminiszter kedvenc ügyvédje nagyot kaszál a földárveréseken is

A Nemzeti Földalap eltitkolta, de az Átlátszó kiderítette, hogy a földművelésügyi miniszter által is foglalkoztatott ügyvédi iroda lett a központi szereplő a földárverések jogi munkáinál. Egyes becslések szerint a tavalyi földárverések közel 860 millió forintot hozhattak a részt vevő ügyvédi irodáknak.

2016.04.07.

Itt a legújabb Ángyán-tanulmány: a felcsútiak vették a legtöbb földet Fejérben

Újabb tanulmányt tett közzé Ángyán József a földügyekkel kapcsolatban. A Fejér megyei földárverések első ütemének elemzése kapcsán arra jutott a neves agrárszakember, hogy a helyi kisgazdálkodók helyett a földek java részét politikaközeli spekulánsok nyerték el. A tanulmányt itt teljes terjedelmében is elolvashatja.

 

2016.03.19.

Így licitált Mészáros Lőrinc megbízottja a hatvanpusztai majorság körüli földekre

A miniszterelnök édesapja, Orbán Győző cégétől Mészáros Lőrinc által bérelt hatvanpusztai majorság körüli földek privatizálása az egész földárverési rendszer sava-borsát adja. Az állami vagyon áron alul jutott Orbán Viktor jó barátjának kezébe, aki sokak szerint a miniszterelnök vagyonát kezeli a saját nevén. Az alcsúti földek árverésén jártunk.

2016.03.16.

Mészárosék terjeszkednek a hatvanpusztai Orbán-birtok körül: plusz félezer hektár a felcsúti gömböcnek

Szorgalmasan gyűjtögeti a földeket Mészáros Lőrinc és családja a Nárcisz kutya állomáshelyeként friss hírnevet szerzett egykori Habsburg-majorság környékén: amiről eddig úgy hírlett, hogy bérlik az államtól, jórészt elnyerték a tavaly év végi földárveréseken, összesen több mint félezer hektárt. Egy további ingatlant március 29-én ver dobra az NFA – ezt jelenleg Mészáros cége használja. Másik féltucat környékbeli föld eleve szerepelt Mészáros polgármesteri vagyonbevallásában.

 

2016.03.01.

Precedens jellegű perben kell másodfokra mennie Kishantosnak

A kishantosi ökogazdaság nem hagyta, hogy a földbérleti pályázatokon kihúzzák alóla a földet. Több pert is indított a Nemzeti Földalap ellen. Ma egy olyan perben hoztak ítéletet első fokon, mely a földbérleti pályázatok egészének jogszerűségével kapcsolatban indítottak a kishantosiak.

 

2016.02.25.

Mészáros Lőrincé lett a Herceghalmi Kísérleti Gazdaság a népszavazásbalhé szívcsakrájában

Mészáros Lőrinc és felesége február elején szerezte meg a több ezer hektáron gazdálkodó egykori Herceghalmi Kísérleti Gazdaságban tulajdonos Talentis Zrt.-t. A Zsámbéki-medencében található községben a kedélyeket egyelőre más balhék borzolják: a polgármesterhez köthető ügyek miatt elképzelhető, hogy feloszlik a helyi képviselőtestület. Az utolsó csepp volt a pohárban a polgármester felesége primadonna-szerepével zajlott minapi botrány a Nemzeti Választási Irodánál.

2016.01.20.

Több száz hektár földet vásárolt Szíjjártó futsalcsapatának holland szponzora

Hiába állította évekig Orbán Viktor, hogy a magyar föld nem kerülhet külföldiek kezébe, a földárveréseken 2015-ben 222 külföldi állampolgár juthatott állami földhöz. Közülük is kiemelkedik egy holland milliárdos, akit a politikai hátszél régebben balról, mostanában jobbról segít az előrejutásban. A cége Szíjjártó Péter külügyminiszter futsalcsapatának egyik fő szponzora.

 

2015.12.17.

Földárverések: itt a legújabb Ángyán-jelentés

A tőle megszokott alapossággal írt egy tanulmányt az állami földek elárverezéséről Ángyán József, a második Orbán-kormány vidékstratégiáért felelős államtitkára. A nyugalmazott professzor már több jelentésében vizsgálta az állami földbérletek körüli visszaéléseket. Az Átlátszón most publikált szakmai anyagában a kommunikációs színfalak mögötti valódi mozgatórugókat fedi fel az agrárszakember.

 

2015.12.16.

Etyeken is terjeszkedik Mészáros Lőrinc – közzétették a földárverések eredményeit

Eddig elégedett lehet a földárverésekkel Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester. A bérelt területeire nem licitált senki, ő és családja viszont új területekhez jutott hozzá Etyeken. A Nemzeti Földalap a hétvégén tette nyilvánossá az árverések eredményeit. Az Átlátszó megnézte, hogy a nagy agrárpiaci szereplők mekkora földterülethez juthatnak hozzá a földárverések során.

 

2015.12.16.

200 millió forintért reklámozza a kormány a földárveréseket

A Nemzeti Kommunikációs Hivatal a földárverések kommunikációjára is hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzést írt ki, és a megbízást ismét egy ismerős cég nyerte. Ezúttal a MindShare Médiaügynökség Kft. lett a befutó, amely egyike annak a három vállalkozásnak, amelyekkel nyáron szerződött a Nemzeti Kommunikációs Hivatal 25 milliárd forint értékben az állami intézmények kommunikációs feladatainak ellátására. Most a “Földet a gazdáknak!” programmal kapcsolatos kommunikációs kampány megvalósítására 200 millió forintot kap a MindShare az államtól.

 

2015.12.15.

Döntött az Alkotmánybíróság: csak földvásárlásra fordíthatja az állam a földárverések bevételeit

Közel egy hónapja zajlik gőzerővel a magyar állami termőföldvagyon árverezése. Az Alkotmánybíróság most megsemmisítette azt a kormányrendelkezést, amely lehetővé tette volna hogy az állam a földvásárlástól eltérő célokra is felhasználhassa az árveréseken beszedett bevételeket.

 

2015.11.26.

Öt súlyos társadalmi probléma, ami téged is érint a földárverések után

A Greenpeace a Kossuth téren gyászolta a magyar vidéket a földeladások miatt. Ám nemcsak a vidékre lesz hatással az, hogy a kormány a napokban zajló árveréseken eladja a megmaradt állami termőföldvagyont. Nem ma érezzük ennek súlyát, hanem holnapután fogjuk. Összegyűjtöttük öt olyan társadalmi, gazdasági hatást, amelyekkel szembe kell néznünk az állami földek villámgyors eladása után.

 

2015.11.16.

“Lesz botrány, ami érdekes botrány lesz” – Bitay Márton államtitkár a földárverésekről

Az állami földeladásokkal kapcsolatos égető kérdésekkel kereste meg az illetékes államtitkárt az Átlátszó. Bitay Márton szerint a vidék hosszútávú fejlesztése szempontjából irreleváns, ha hét és fél Budapestnyi területet eladnak az állami földvagyonból. Videóinterjú.

 

2015.11.06.

“Délután megálmodja a dolgot Orbán, másnap megszavazzák” – Rodics Katalin környezetvédelemről és földrablásról

Rodics Katalin a hazai környezetvédelmi szakma meghatározó személyisége, az államigazgatásban eltöltött évtizedek után jelenleg a Greenpeace mezőgazdasági felelőseként dolgozik. Interjúnkban arról kérdeztük, hogy miként építette le a rendszer a környezetvédelmet, miért siet a kormány az állami földeladásokkal, és hogyan szennyezik be génmódosított takarmányokkal az országot egy kormányközeli álcivil szervezet segítségével.

 

2015.11.04.

Ángyán József beolvas: így még nem osztotta ki egy volt tagja sem az Orbán-kormányt

Érzelmekkel telve védte az állami földvagyont Ángyán József Kishantoson. Beszédében leleplezte a kormányzati kommunikációs patronok mögötti valóságot. Kemény irodalmi hasonlattal példázta, hogy mi lesz, ha felébred hipnózisából a magyar nép.

 

2015.10.30.

Kinek van 1,6 milliárd forintja Mészáros Lőrincék bérelt földjeire?

Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester köre által bérelt földekből újabb 540 hektárt hirdetett meg a Nemzeti Föld Alap licitre. Az árveréseken a tőkeerő fog dönteni, és a felcsúti polgármester a leginkább tőkeerős földműves a térségben.

 

2015.10.06.

Így kaparinthatják meg strómanok az állami földek legjavát

Az állami földek értékesebb felén akar hipersebességgel túladni a kormány. Az egy megyényi terület elárverezésével Orbán a parlamentet is megpróbálja megkerülni, mert a Fidesz frakcióban és a szellemi hátországban sem aratott osztatlan sikert a terv. Az ügylet körül jócskán vannak jogi visszásságok is: a földüggyel foglalkozó szakértők szerint strómanok hálózata által működtetett nagygazdaságok tehetik rá a kezüket az állami földvagyonra.

 

2015.09.27.

Parlagon hagyták birtokaikat az új bérlők a Hortobágyi Nemzeti Park területén

Nem nyugszanak a kedélyek a Hortobágyon: a helyiek nem akarnak beletörődni, hogy Fazekas miniszter irányításával a nómenklatúra új kegyencei kapták az általuk korábban használt földeket. A gazdálkodók számos pert indítottak – egyes eljárások már jogerősen lezárultak, illetve a kirobbant botrány miatt egyes szerződéseket a nemzeti park is felmondott.

 

2015.08.11.

Földmutyi Mányon: szüret előtt tessékelik ki a gazdát, jöhetnek a fidesz-közeliek

Gyümölcsösökre is vonatkozik az oligarchabarát földhasználati-rendszer – így is összefoglalható egy Mány-környéki gazdálkodó család kálváriája. A hosszú évek óta általuk gondozott állami kajszibarackosban már mások szüretelték a legkevesebb ötven millió forint értékűre taksált termést. Az új földhasználók egyike a Fidesz Komárom-Esztergom megyei közgyűlési képviselője, agrárkamarai és gazdakörös fejes. A kitúrt gazdák nem hagyták annyiban: bírósághoz, rendőrséghez fordultak, mígnem a minap – nyilván a véletlen műve – megjelent cégüknél az élelmiszerbiztonsági hatóság.

 

2015.07.06.

Gazdaságaik felszámolására készülnek a legelők nélkül maradt, kisemmizett gazdák a Hortobágyon

Korábban lincshangulatról, demonstrációkról írtak az újságok az igazságtalan hortobágyi földbérlet-osztás kapcsán. Mostanra a reménytelenség, kilátástalanság maradt, és az éhes állatok a föld nélkül maradt gazdáknál. Az állami földbérleti pályázaton alulmaradt gazdák jóval drágább takarmánnyal ugyan egy ideig pótolni tudják a legelők hiányát, de ezt hosszú távon nem tudják finanszírozni. Ráadásul a földbérleti jog elvesztésével az állattartást rentábilissé tévő uniós támogatásoktól is elestek. Videóriportunk a Hortobágyról.

 

2015.06.29.

Fazekas tanácsadójának családja és a kunok taroltak a hortobágyi földbérlet-pályázatokon

A 2013-ban indult földbérlet-pályázatok a Hortobágyi Nemzeti Park kezelésében lévő területek esetén sikerültek a leginkább botrányosra. Évtizedek óta a területen gazdálkodó állattartók vesztették el a területeik – és ezzel a megélhetésük – kisebb-nagyobb részét, viszont a hatalom kegyencei gyakran többszáz hektáros uradalmak gazdái lettek.

 

2012.07.31.

Egész pályás bevásárlás Felcsúton

Felcsúti „Aranycsapat” Labdarúgó Stadion – ez a neve annak a több milliárd forintos, részben adókedvezményből megvalósuló stadionberuházásnak, amelyet  a miniszterelnök által létrehozott alapítvány épít Orbán Viktor szülőfalujában. Az alapítvány májusban több százmillió forintért vásárolt földeket, februárban pedig három  ingatlant vett a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia  épülő szakiskolájához.

2012.07.27.

Talpalatnyi föld VI.: Tiborcz most nem panaszkodhat

Egy Tiborcz-lány nyerte el a legtöbb állami földet Bicskén. A győztes egyik testvére a Közgép leányvállalatának igazgatósági tagja és a sajtóban a miniszterelnök lányának udvarlójaként emlegették.

 

2012.06.11.

Orbán-dácsa, rengeteg szántó, és sok marha kell a jó focihoz

Alcsútdoboz-Göböljáráson épül a fociakadémia tangazdasága, Alcsútdoboz Hatvan pusztán pedig Orbán Viktor dácsájává alakulhat az az egykori József főhercegi műemléki major, amelyet tavaly vásárolt meg a miniszterelnök édesapjának ingatlanforgalmazó cége.

 

2012.06.06.

Új földesúr Göbölpusztán: “Itt minden Mészáros Lőrincé”

Tavaly nyár óta abban a tudatban éltek Alcsútdoboz-Göböljárás lakói, hogy itt minden Mészáros Lőrincé, pedig csak ősszel írták ki az állami földbérletekre a pályázatot. “De hát itt most már mindent föl kell számoljunk, itt már nem tudunk fönnmaradni, teljes mértékben körbe lettünk kerítve, kijárónk sincs” – tárja szét karját a juhász, aki 9 éves korától dolgozott az állatok körül, de a közelmúltban kényszerűen megvált 200 birkájától, miután megérkezett az új tulajdonos.

 

2012.05.18.

Talpalatnyi föld III.: Lévai Anikó tulajdonostársa nyerte a legtöbbet Felcsúton

Orbán Viktor feleségének földtulajdonostársa családtagjaival együtt 377 hektár földet nyert el a Nemzeti Földalap Kezelő pályázatán földbérletre. A bicskei szántót Lévai Anikóval közösen birtokló Flier János családtagjaival együtt a Felcsúton megszerezhető földek tekintetében az abszolút győztes.  A helyiek szerint ő műveli Lévai helyi földjeit.

 

2012.05.14.

“Szarok rá hogy más mit mond” – Mészáros Lőrinc vs Ferenczi Krisztina, videóinterjú

– Szarok rá, szarok rá, hogy más mit mond, engem az érdekel, hogy itt mit mondanak rólam, mert higgye el, én vagyok annyira önérzetes, meg én alföldi származású vagyok… De akár a faluban is bárkit megkérdezhet, hogy mit mond a Mészáros Lőrincről, mert ilyet soha nem mondanának, amit az Ángyán mond, meg a Szabó Rebeka, nem tudom, hogy hívják őket ott fönt a Parlamentben – mondta Mészáros Lőrinc az atlatszo.hu-nak adott fél órás interjúban.

 

2012.05.10.

Talpalatnyi föld I.: Alcsút és Bicske között terjeszkedik az Orbán-uradalom

A miniszterelnök édesapja, Orbán Győző ingatlanforgalmazásra szakosodott cége, a CZG Ingatlanforgalmazó Kft. tulajdonában áll tavaly július óta az Alcsútdoboz Hatvan pusztai majorság, ami egykor József főherceg majorsága volt és amit saját állítása szerint jelenleg a felcsúti polgármester, az Orbán-család bizalmi embere, Mészáros Lőrinc bérel. A 13 hektáros műemléki területet azok az állami földek veszik körül, amiket Mészáros cége, a Búzakalász 66 Kft. a közelmúltban nyert el 20 éves bérletre, fölötte Lévai Anikó szántói fekszenek – derül ki az atlatszo.hu által aktuális földhivatali adatok felhasználásával összeállított térképből.

 

 

Hozzászólás írása

A hozzászólás beküldéséhez bejelentkezés szükséges.